Environment

ENVIRONMENT - ECOLOGY - NATURE - HABITAT - GAIA - PERMACULTURE - CLIMATE - ENERGY ...

Home Environment and Architecture Sybarite Architects design the Apeiron in Dubai

Sybarite Architects design the Apeiron in Dubai

E-mail Print PDF

Sybarite Architects design the Apeiron in DubaiThe Crescent Lagoon is an underwater sculpted landscape with colourful corals & sea water plant life cultivated to create a unique & surreal world. On Level 00 there's a boat jetty in the building’s atrium & from this level there is access to the private beach, gardens, fresh water pools & the crescent lagoon.

The building atrium is over 50m high. On Level 00 & -01 (under the beach) a Health Club and Spa is located containing private saunas, steam, treatment and massage rooms and several fresh water pools at different temperatures located outside as well as inside with different lighting at night. Large windows from the Level -01 Spa offer the opportunity to look into the lagoon and see the coral & fish; day and night. On Level 09 a helipad located 55m above the Arabian Gulf with bridge access across to the ninth floor of the hotel. On Level 11 an outdoor garden with views down the atrium through the building to the sea below & boat jetty as well as views out to sea. Dramatic surroundings with the remainder of the building lifting from the garden level, full size palm trees & fresh water pools. Pools in turn light the restaurant & art gallery below. On Level 28 a double height rooftop Butterfly Jungle level with a unique backdrop of the Arabian Gulf nearly 200m below. The temperature & humidity would be artificially controlled to make it a very relaxing & unique space.

The hotel will also contains a number of private clubs, private cinemas, luxury boutiques, conference rooms, restaurants with menus from all around the world. Restaurants & bars (alcoholic & non alcoholic) distributed throughout building from Level 28 to the underwater restaurant at Level -01. The building’s shape creates natural shade on the brunt of the external facades to protect against the direct noon sunlight (which is harsh in the Gulf). The internal façade has louvers to prevent direct solar gain and the louvers are made up of solar cells as is the ribbon that frames the building and gives the Apeiron it’s name (meaning infinity). The energy calculations estimate that the building will generate two thirds of its own energy.

 

Choose Language


The GURUS & ACTIVISTS